Öun – õunateadus pudelis

11.11.2024
Öun – õunateadus pudelis. 11.11.2024. Kümme aastat tagasi TalTechi toidutehnoloogia ja -arenduse magistriõppekava lõpetanud Kanemägi oli enda sõnul juba ülikoolis õppides huvitatud fermentatsiooniteadusest ehk käärimisest. Teda paelus nii veini- kui ka siidritootmine. Kui tema praegune abikaasa ühel suvel aga Austrias viibis ning seal kohaliku siidriga tutvust tegi, kargas Kanemägile pähe mõte: miks mitte proovida valmistada kodumaistest õuntest midagi erilist? „Eestis kasvab pea igas aias mõni õunapuu. Tihti viiakse õunad lihtsalt komposti või jäätakse maha vedelema. Sellest sündiski mõte luua õuntest midagi, mida iga eestlane võiks nautida ja väärtustada,“ meenutas Kanemägi. “Eestis kasvab pea igas aias mõni õunapuu, Sellest sündiski mõte luua õuntest midagi, mida iga eestlane võiks nautida ja väärtustada.” Magistritööd tehes keskendus ta siidri valmistamise teaduslikele aspektidele. Pärast ülikooli lõpetamist sattus ta oma lõputöö juhendaja Raivo Voki kaudu kokku hiljem Öuna kaasloojaks saava Piret Ahuniga, kes oli sarnaselt Kanemägiga võtnud samuti plaani anda õuntele lisandväärtus. See kohtumine viis koostööni, mis päädis 2014. aasta oktoobris ettevõtte loomisega ning juba aasta hiljem toodi turule esimesed tooted. Oma jookide tootmiseks kasutas Kanemägi kogu oma teadustöö kogemust, kuid paljuski tuli ka endal katsetada ja nuputada. „Ülikoolis olin küll õppinud käärimisprotsesse ja õlle valmistamist, kuid siidri kohta otsest õpetust ei olnud. Seega tuli meil leida oma tee,“ selgitas ta. Üleminek siidrist mittealkohoolsetele jookidele Kui ettevõtte algusaastatel olid fookuses nii alkohoolsed kui ka mittealkohoolsed joogid, siis 2021. aastal muudeti strateegiat. “Saime aru, et siidril pole suurt ekspordipotentsiaali ja ka Eestis on jookide eelistused muutumas – aina enam otsitakse alkoholivabu jooke,” rääkis Kanemägi. Nii ongi nad viimasel kolmel aastal suunanud teraviku mittealkohoolsetele jookidele. Kuigi Öuna käsitööjoogid on kallimad kui tavalised limpsid, usub Kanemägi, et inimesed on valmis kvaliteedi eest rohkem maksma. “Meie joogid on preemiumklassi tooted – tervislikud, maitsvad ja erilise hoolega valmistatud.“ Kanemägi tunnistab, et majanduslikud muutused ja tarbijate harjumused mõjutavad siiski ka nende valdkonda. „On näha, et tarbimine on vähenenud ja see pole ainult meie probleem. Sama trendi on märgata ka käsitööõlle, veini ja teiste kvaliteettoodete puhul,” tõdes ta. Käsitööjookide maailmas valitsevad Kanemägi sõnul hetkel funktsionaalsed joogid, mis ei kustuta ainult janu, vaid on ka tervislikud. “Hetkel on väga populaarsed joogid, mis aitavad tõsta immuunsust või pakuvad muid tervisehüvesid. Meie funktsionaalsed joogid lähtuvadki sellest väärtusest,” rääkis Kanemägi. Kui ettevõtte algusaastatel pidas Kanemägi oma TalTechi õppejõududega jookide arendamise osas nõu mitteformaalselt, siis hiljem on Öun praktiseerinud ülikooliga ka praktilisemaid ja ametlikemaid koostöövorme. “Meie koostöö TalTechiga on olnud mõlemapoolselt kasulik. Nemad pakuvad teaduslikku lähenemist, meie tunneme praktilist poolt ja turgu,” lisas Kanemägi. TalTech ulatas Öunale abikäe funktsionaalsete jookide väljatöötamisel ja testimisel. „Ülikooli teadlased aitasid meil testida toote funktsionaalsust ja hinnata, kas see on piisavalt efektiivne. Meie koostöö oli väga edukas ja mõned toona väljatöötatud tooted on tänaseks olnud poelettidel juba mitu aastat,“ ütles Kanemägi. TalTechiga tehti Kanemägi sõnul otsest koostööd ka siis, kui Öun rentis enda tootearenduste jaoks TalTechi laborit. “Meie koostöö TalTechiga on olnud mõlemapoolselt kasulik. Nemad pakuvad teaduslikku lähenemist, meie tunneme praktilist poolt ja turgu.” Inimestele kasulik jook Lisaks funktsionaalsetele jookidele on Kanemägi sõnul käsitööjookide maailmas aina aktuaalsemad ka jätkusuutlikkuse teemad. Suurenemas on nõudlus puhtamate ja looduslähedasemate koostisosade kasutamise järele. “Inimesi huvitab, mida nad joovad ja mis toorainetest on tooted valmistatud“. Esimese tootmise rõõmud. Foto: Erakogu Lisaks usub ta, et järgmistel aastatel näeme, kuidas kasvab alkoholivabade jookide populaarsus. “Need on juba praegu menukad, aga trend süveneb kindlasti veelgi. Samuti muutuvad jookide maitsekombinatsioonid järjest uudsemaks ja põnevamaks,” rääkis ta tulevikutrendidest. Öun on viimasel ajal astunud samme, et muuta oma tootmine keskkonnasõbralikumaks. Kanemägi rääkis, kuidas nad on vähendanud tooraine raiskamist ja tõhustanud logistikat. Oma keskkonnajalajälge on nad vähendanud ka konkreetsete sammudega. Näiteks tarnivad nad õunu puistes, mis aitab vähendada pakendi kasutust ja transpordikulusid. Samuti leiavad nad uusi kasutusviise pakendimaterjalidele – näiteks annavad nad šampanjakorkide kottidele uue elu prügikottidena. „Püüame igas valdkonnas optimeerida ja taaskasutada“. Tulevikus on Öunal plaanis kasutada ka päikeseenergiat, kuid praegu on Eesti elektrivõrgu võimsus selleks veel liiga madal. Kanemägi usub, et isegi väikeste sammudega saab viia läbi suuri muutusi. “Inimesi huvitab, mida nad joovad ja mis toorainetest on tooted valmistatud.” Tulevikuväljavaated: teadus ja ettevõtlus käsikäes TalTechi vilistlane meenutas, et kümne aasta pikkune ettevõtlusteekond on olnud täis väljakutseid ja õppetunde. Ta tõstab esile rahavoogude planeerimist. „Ettevõtte kasv ja igapäevane korraldus on keeruline. Aega on alati vähe, aga nüüd oleme selles paremad kui alguses. Oleme õppinud, et ettevõtjana pead ise vastutama – ei saa loota, et keegi teine teeb asjad ära,“ selgitas ta. Teiseks oluliseks õppetunniks peab Kanemägi süsteemide pidevat täiustamist. „Kui suudame luua tõhusa süsteemi ei pea me tegema ülemäärast tööd. Tõhusus tagab parema kvaliteedi ja suurema kasumi,“ ütles ta. Kanemägi on kindel, et teaduse ja ettevõtluse koostööl on suur potentsiaal. Innovatsioon sünnib tema hinnangul eelkõige ettevõtetes, kuna just neis peab pidevalt reageerima turu nõudlusele ja muutuvatele vajadustele. „Ettevõtted loovad uusi tooteid ja teenuseid vastavalt sellele, mida tarbijad ootavad. Ülikoolid saavad panustada sellesse teadusliku uurimistöö ja analüüside kaudu, mis aitab ettevõtetel täiustada oma tooteid ja teenuseid.“ Ta usub, et just teadusasutuste ja ettevõtete vahelised koostööprojektid loovad win-win olukorra, sest need aitavad edendada Eesti innovatsiooni ja suurendavad ettevõtete konkurentsivõimet. “Me oleme alati olnud innovatsiooni eesliinil ja usume, et koostöö TalTechiga aitab meid jõuda veelgi kaugemale,” ütles Kanemägi lõpetuseks. ***  Innovatsioonijuht Katrina Ahun rääkis Öuna teekonnast ka 31. oktoobril Mektorys toimunud TalTechi ja Tallinna Ettevõtlusinkubaatori sarja Disain kohtub Teadusega: Jookide arenduse trendid ja väljakutsed sündmusel.
Öuna kaasasutaja ja TalTechi vilistlane Juhan Kanemägi. Foto: Erakogu

Öuna kaasasutaja ja TalTechi vilistlane Juhan Kanemägi. Foto: Erakogu

Öun on Eesti üks juhtivaid käsitööjookide tootjaid, mille teekond on olnud täis katsetusi, õppetunde ja arengut. TalTechi vilistlane, ettevõtte tegevjuht ning üks asutajaid Juhan Kanemägi rääkis Trialoogile, kuidas Öun on hea näide teaduse ja innovatsiooni koosmõjul sündinud ettevõttest.

Kümme aastat tagasi TalTechi toidutehnoloogia ja -arenduse magistriõppekava lõpetanud Kanemägi oli enda sõnul juba ülikoolis õppides huvitatud fermentatsiooniteadusest ehk käärimisest. Teda paelus nii veini- kui ka siidritootmine. Kui tema praegune abikaasa ühel suvel aga Austrias viibis ning seal kohaliku siidriga tutvust tegi, kargas Kanemägile pähe mõte: miks mitte proovida valmistada kodumaistest õuntest midagi erilist? „Eestis kasvab pea igas aias mõni õunapuu. Tihti viiakse õunad lihtsalt komposti või jäätakse maha vedelema. Sellest sündiski mõte luua õuntest midagi, mida iga eestlane võiks nautida ja väärtustada,“ meenutas Kanemägi.

“Eestis kasvab pea igas aias mõni õunapuu, Sellest sündiski mõte luua õuntest midagi, mida iga eestlane võiks nautida ja väärtustada.”

Magistritööd tehes keskendus ta siidri valmistamise teaduslikele aspektidele. Pärast ülikooli lõpetamist sattus ta oma lõputöö juhendaja Raivo Voki kaudu kokku hiljem Öuna kaasloojaks saava Piret Ahuniga, kes oli sarnaselt Kanemägiga võtnud samuti plaani anda õuntele lisandväärtus. See kohtumine viis koostööni, mis päädis 2014. aasta oktoobris ettevõtte loomisega ning juba aasta hiljem toodi turule esimesed tooted.

Oma jookide tootmiseks kasutas Kanemägi kogu oma teadustöö kogemust, kuid paljuski tuli ka endal katsetada ja nuputada. „Ülikoolis olin küll õppinud käärimisprotsesse ja õlle valmistamist, kuid siidri kohta otsest õpetust ei olnud. Seega tuli meil leida oma tee,“ selgitas ta.

Esimesed Öuna katsetused koduköögis. Fotol koos Juhan Kanemägiga ka Öuna üks kaasasutaja Kristiina Kullo. Foto: Erakogu

Esimesed Öuna katsetused koduköögis. Fotol koos Juhan Kanemägiga ka Öuna üks kaasasutaja Kristiina Kullo. Foto: Erakogu

Üleminek siidrist mittealkohoolsetele jookidele

Kui ettevõtte algusaastatel olid fookuses nii alkohoolsed kui ka mittealkohoolsed joogid, siis 2021. aastal muudeti strateegiat. “Saime aru, et siidril pole suurt ekspordipotentsiaali ja ka Eestis on jookide eelistused muutumas – aina enam otsitakse alkoholivabu jooke,” rääkis Kanemägi. Nii ongi nad viimasel kolmel aastal suunanud teraviku mittealkohoolsetele jookidele.

Kuigi Öuna käsitööjoogid on kallimad kui tavalised limpsid, usub Kanemägi, et inimesed on valmis kvaliteedi eest rohkem maksma. “Meie joogid on preemiumklassi tooted – tervislikud, maitsvad ja erilise hoolega valmistatud.“

Kanemägi tunnistab, et majanduslikud muutused ja tarbijate harjumused mõjutavad siiski ka nende valdkonda. „On näha, et tarbimine on vähenenud ja see pole ainult meie probleem. Sama trendi on märgata ka käsitööõlle, veini ja teiste kvaliteettoodete puhul,” tõdes ta.

Käsitööjookide maailmas valitsevad Kanemägi sõnul hetkel funktsionaalsed joogid, mis ei kustuta ainult janu, vaid on ka tervislikud. “Hetkel on väga populaarsed joogid, mis aitavad tõsta immuunsust või pakuvad muid tervisehüvesid. Meie funktsionaalsed joogid lähtuvadki sellest väärtusest,” rääkis Kanemägi.

Kui ettevõtte algusaastatel pidas Kanemägi oma TalTechi õppejõududega jookide arendamise osas nõu mitteformaalselt, siis hiljem on Öun praktiseerinud ülikooliga ka praktilisemaid ja ametlikemaid koostöövorme. “Meie koostöö TalTechiga on olnud mõlemapoolselt kasulik. Nemad pakuvad teaduslikku lähenemist, meie tunneme praktilist poolt ja turgu,” lisas Kanemägi.

TalTech ulatas Öunale abikäe funktsionaalsete jookide väljatöötamisel ja testimisel. „Ülikooli teadlased aitasid meil testida toote funktsionaalsust ja hinnata, kas see on piisavalt efektiivne. Meie koostöö oli väga edukas ja mõned toona väljatöötatud tooted on tänaseks olnud poelettidel juba mitu aastat,“ ütles Kanemägi.

TalTechiga tehti Kanemägi sõnul otsest koostööd ka siis, kui Öun rentis enda tootearenduste jaoks TalTechi laborit.

“Meie koostöö TalTechiga on olnud mõlemapoolselt kasulik. Nemad pakuvad teaduslikku lähenemist, meie tunneme praktilist poolt ja turgu.”

Inimestele kasulik jook

Lisaks funktsionaalsetele jookidele on Kanemägi sõnul käsitööjookide maailmas aina aktuaalsemad ka jätkusuutlikkuse teemad. Suurenemas on nõudlus puhtamate ja looduslähedasemate koostisosade kasutamise järele. “Inimesi huvitab, mida nad joovad ja mis toorainetest on tooted valmistatud“.

Esimese tootmise rõõmud. Foto: Erakogu

Lisaks usub ta, et järgmistel aastatel näeme, kuidas kasvab alkoholivabade jookide populaarsus. “Need on juba praegu menukad, aga trend süveneb kindlasti veelgi. Samuti muutuvad jookide maitsekombinatsioonid järjest uudsemaks ja põnevamaks,” rääkis ta tulevikutrendidest.

Öun on viimasel ajal astunud samme, et muuta oma tootmine keskkonnasõbralikumaks. Kanemägi rääkis, kuidas nad on vähendanud tooraine raiskamist ja tõhustanud logistikat.

Oma keskkonnajalajälge on nad vähendanud ka konkreetsete sammudega. Näiteks tarnivad nad õunu puistes, mis aitab vähendada pakendi kasutust ja transpordikulusid. Samuti leiavad nad uusi kasutusviise pakendimaterjalidele – näiteks annavad nad šampanjakorkide kottidele uue elu prügikottidena. „Püüame igas valdkonnas optimeerida ja taaskasutada“.

Tulevikus on Öunal plaanis kasutada ka päikeseenergiat, kuid praegu on Eesti elektrivõrgu võimsus selleks veel liiga madal. Kanemägi usub, et isegi väikeste sammudega saab viia läbi suuri muutusi.

“Inimesi huvitab, mida nad joovad ja mis toorainetest on tooted valmistatud.”

Tulevikuväljavaated: teadus ja ettevõtlus käsikäes

TalTechi vilistlane meenutas, et kümne aasta pikkune ettevõtlusteekond on olnud täis väljakutseid ja õppetunde. Ta tõstab esile rahavoogude planeerimist. „Ettevõtte kasv ja igapäevane korraldus on keeruline. Aega on alati vähe, aga nüüd oleme selles paremad kui alguses. Oleme õppinud, et ettevõtjana pead ise vastutama – ei saa loota, et keegi teine teeb asjad ära,“ selgitas ta.

Teiseks oluliseks õppetunniks peab Kanemägi süsteemide pidevat täiustamist. „Kui suudame luua tõhusa süsteemi ei pea me tegema ülemäärast tööd. Tõhusus tagab parema kvaliteedi ja suurema kasumi,“ ütles ta.

Kanemägi on kindel, et teaduse ja ettevõtluse koostööl on suur potentsiaal. Innovatsioon sünnib tema hinnangul eelkõige ettevõtetes, kuna just neis peab pidevalt reageerima turu nõudlusele ja muutuvatele vajadustele. „Ettevõtted loovad uusi tooteid ja teenuseid vastavalt sellele, mida tarbijad ootavad. Ülikoolid saavad panustada sellesse teadusliku uurimistöö ja analüüside kaudu, mis aitab ettevõtetel täiustada oma tooteid ja teenuseid.“

Ta usub, et just teadusasutuste ja ettevõtete vahelised koostööprojektid loovad win-win olukorra, sest need aitavad edendada Eesti innovatsiooni ja suurendavad ettevõtete konkurentsivõimet. “Me oleme alati olnud innovatsiooni eesliinil ja usume, et koostöö TalTechiga aitab meid jõuda veelgi kaugemale,” ütles Kanemägi lõpetuseks.

***

 Innovatsioonijuht Katrina Ahun rääkis Öuna teekonnast ka 31. oktoobril Mektorys toimunud TalTechi ja Tallinna Ettevõtlusinkubaatori sarja Disain kohtub Teadusega: Jookide arenduse trendid ja väljakutsed sündmusel.