Jüri Rute

21.10.2024
Elektriautod on viimase kümnendi jooksul teinud kiire arengu, kuid Euroopa autotööstus seisab silmitsi tõsiste väljakutsetega. Mingu Euroopa omaenda odavate elektriautode müüki paiskamiseni paar aastat või rohkem – ükskord sõidame elektriautoga niikuinii, kirjutab Jüri Rute.
19.09.2024
Meretuulepargid on Eesti energiatuleviku võtmetegija, pakkudes taastuvenergiat, mis suudab konkurentsivõimeliselt katta riigi elektrivajaduse. Kiire areng toob kaasa uued rahvusvahelised kaabliühendused ja potentsiaali mitmekordse ületootmise kaudu jõuda taastuvenergia tipptegijate sekka.
25.06.2024
Päikeseelektri helge tulevik on kohati kohal, kirjutab Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni peadirektoraadi Eesti ja Soome poliitikaametnik Jüri Rute.
06.05.2024
Vähese elanikkonnaga Eestis võiksid tuumateadlased keskenduda uutele tehnoloogiatele, avastada universumi ehitust ja arendada Euroopa teaduskoostööd. Eesti värske täisliikmelisus CERN-is on samm selles suunas. Elektri osas on Eestil võimalus läbida energiapööre, võtmata kanda pikaajalist tuumajaama koormat.
25.03.2024
Liitiumakude hind on Pariisi kliimakonverentsi ajaga võrreldes langenud enam kui kolm korda. Soodsam hind koos järjest paremate omadustega annab hoogu suurakude laialdasele integreerimisele üle maailma – kaasa arvatud Eestis, kus on üle saja potentsiaalse paigalduskoha alajaamade juures. Akutehnoloogiate pidev areng, sealhulgas naatriumakude edusammud, toetavad rohelisemat energiakasutust ning pakuvad põnevat uurimisvaldkonda.
29.02.2024
Suurtes kogustes taastuvelektri tootmise arengusuuna hoomamisel aitab Soome tuuleenergia kavade vaatlemine, kuid ka Eesti viimase aja energiavalikud näevad head välja.