Kui küsida, mis on ühist küpsetamisel, smuuti valmistamisel ja tippteadusel, siis vastus on – mehhanokeemia. Tallinna Tehnikaülikooli keemiateadlased on nimelt avastanud viisi, kuidas valmistada molekule ilma mürgiste lahustiteta: piisab, kui lihtsalt jahvatada tahkeid koostisosi.
toitumine
Kuidas süüa nii, et see oleks kasulik tervisele ja säästaks loodust? Eesti teadlased kasutasid arvutimudeleid, et leida realistlikke ja kestlikke toitumisviise, mis ei nõua äärmuslikke muudatusi, kuid aitavad vähendada keskkonnajalajälge ja parandada tervist.
Ülekaalulisus ja rasvumine on üha kasvav probleem. Mis kujundab eestlaste toidulauda?
TalTechi magistrant Kadi Askileiskiri uuris, kuidas taimetoitlus mõjutab inimeste identiteeti ja sotsiaalset positsiooni ning milliseid väljakutseid see toitumine kaasa toob.
Kliimamõjust räägitakse palju, aga harva oma igapäevase toidulaua peale mõeldes. Ometi annab toiduvaldkond enam kui veerandi globaalsetest kasvuhoonegaasidest. Poeleti ees toitu valides me kliimamõju hinnata ei oska, sest infot napib ja nii sünnivad ebateadlikud otsused täiesti tahtmatult. Orkla Eesti jätkusuutlikkuse juht Evelin Heiberg annab mõned näpunäited, mille abil toidupoes kasvõi pisut kliimasõbralikumaid valikuid teha.